Fietsenmaker: een heel belangrijk beroep


Fietsenmaker: een heel belangrijk beroep

Het vak fietsenmaker is in Nederland al heel erg lang een belangrijk beroep. Dit komt, omdat Nederland fietsland nummer 1 is. Dit houdt ook in dat de fietsen veilig moeten zijn. Dit vraagt een grote verantwoordelijkheid van ons als fietsenmakers.

Vroeger waren er standaard fietsen op de markt. Deze fietsen hadden maar een aantal versnellingen en verschilden onderling niet veel van elkaar. Tegenwoordig zijn er fietsen op de markt met complexe versnellingen, elektromotors (elektrische fietsen ), automatische kettingspanners, snaren in plaats van kettingen, etc. Naast de verschillende technieken zijn er ook verschillende soorten fietsen op de markt:
- stadsfietsen
- kinderfietsen
- sportfietsen
- elektrische fietsen (vooral laatste jaren)

Door al deze ontwikkelingen door de jaren heen is het zo dat het beroep fietsenmaker steeds interessanter is geworden . Door deze ontwikkelingen heeft de huidige fietsenmaker een breed takenpakket en raak je als het ware nooit uitgeleerd.

Als leerling fietsenmaker wordt je goed begeleid door collega’s die ervoor zorgen dat je op een gewenst niveau komt. In de werkplaats sta je ook relatief dicht bij elkaar, dus kun je ook gemakkelijk iets aan elkaar vragen. De sfeer in een werkplaats is ook vaak goed, omdat men veel met elkaar samen werkt en concrete afspraken moet maken over de planning en andere zaken.

Er kunnen zich ook weleens problemen voordoen waar niet gelijk een oplossing voor de hand ligt. Dit zorgt ervoor dat er erg creatief gedacht moet worden. Dit zorgt ervoor dat je steeds creatiever naar een probleem gaat kijken. Hierin ontwikkelt een fietsenmaker zich dus ook in.

Naast de technische taken die een fietsenmaker heeft is een stukje service/klantvriendelijkheid ook erg belangrijk. In de werkplaats komen gedurende de dag klanten in en uit lopen. Als fietsenmaker ben je dus vaak in contact met klanten. Het is hierbij belangrijk dat de klant nummer 1 is. Vaak komen klanten zijn of haar fiets brengen om een reparatie/onderhoudsbeurt in te plannen. Hierbij plan je als fietsenmaker de handeling in het systeem en ga je afspraken maken met de klant. Als de klant wensen heeft dan vermeldt je dit erbij en ga je dit zo goed mogelijk vervullen. Als deze wensen te realiseren zijn, dan geeft dit als fietsenmaker een erg goed en tevreden gevoel. Het samen werken met klanten leert je dus te ontwikkelen op sociaal gebied en het zorgt voor een tevreden gevoel.

Samengevat ervaar ik fietsenmaker als iemand die:
- veel dagen in de week sleutelt aan een fiets
- complexe problemen oplost
- creatieve oplossing ontwikkeld
- om kan gaan met klanten
- kwetsbaar opstelt naar collega’s en klanten
- leergierig is
- nauwkeurig is
- verantwoordelijk erg belangrijk vindt

 

Lees meer over onze BBL-fietsmonteur vacature!


TerugDeel het met uw vrienden!


Contactgegevens

  • Tjalkstraat 6
  • 8102 HG, Raalte
  • info@kruipertweewielers.nl
  • (0572) 36 28 00

Openingstijden

Maandag:  gesloten
Dinsdag:  8:30-12:15 / 13:15-18:00
Woensdag:  8:30-12:15 / 13:15-18:00
Donderdag:  8:30-12:15 / 13:15-18:00
Vrijdag:  8:30-12:15 / 13:15-21:00
Zaterdag:  8:30-17.00
Zondag:  gesloten


Facebook


Twitter

Onze merken

Alpina
Cortina
Dahon
Flow Fitness
Gazelle
Kalkhoff
Loekie
Puky
RIH
Sparta
Trek
Van Raam